Douane inklaring

Zowel bij zeevracht als bij luchtvracht krijg je ermee te maken: douane inklaring. Voor veel E-commerce ondernemers staat de inklaring bij de douane gelijk aan ‘gedoe’. Er komt een hoop papierwerk bij kijken, je krijgt te maken met inklaringskosten, invoerrechten en btw en als klap op de vuurpijl lijkt er altijd wel een uitzondering te zijn voor precies jouw producten, waardoor er een probleem ontstaat met de invoering. Import4You neemt je alle zorgen met betrekking tot de douane inklaring uit handen. Ons douanekantoor heeft jarenlange ervaring én heeft er dagelijks mee te maken. Zo weten we precies wat er nodig is voor een soepele douane afhandeling.

Inklaring douane: wat komt er allemaal bij kijken?

Het is belangrijk dat het inklaringsproces gedaan wordt volgens het boekje van de douane. Denk hierbij aan de juiste commercial invoices, de juiste HS codes, het vrijgeven van een UTB, toestemming tot wegvoering. Gebeurt dit niet, dan kan je bij inspectie boetes genieten en kan je genoteerd worden bij de belastingdienst.

De douane afhandeling mag misschien niet de leukste stap van het transportproces zijn, het is wel een noodzakelijke. Het doel van douane inklaring is om ervoor te zorgen dat goederen voldoen aan de wettelijke vereisten, zoals belastingen, heffingen, importbeperkingen en veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. Voor producten van buiten de EU heb je in sommige gevallen een invoervergunning nodig. Naast het checken van het papierwerk omvat het douane inklaren soms ook een fysieke inspectie van de goederen. Dit gebeurt om te kijken of de informatie in de verstrekte documenten overeenkomt met de daadwerkelijke inhoud van de zending. Vervolgens wordt gekeken naar de waarde van de goederen om de invoerrechten en andere kosten te berekenen. Nadat alle formaliteiten zijn afgehandeld, worden je goederen vrijgegeven en zijn ze klaar om verder gedistribueerd te worden.


Luchtvracht vs zeevracht: verschillen bij inklaring douane

Hoewel het doel hetzelfde is - het voldoen aan de douaneregels en -voorschriften van het land van bestemming - zijn er enkele verschillen tussen het douane inklaren bij zeevracht en bij luchtvracht. Bij luchtvracht is er bijvoorbeeld een specifieke vrachtbrief nodig, een zogenaamde Air Waybill. Het inklaringsproces verloopt over het algemeen sneller bij luchtvracht dan bij zeevracht. Dit komt onder andere doordat er bij zeevracht hele containers geïnspecteerd moeten worden, terwijl het bij luchtvracht om kleinere zendingen gaat die vaak snel gecheckt kunnen worden met geavanceerde scanners. Luchtvracht wordt door de douane in het land van herkomst ook streng gecontroleerd om te voorkomen dat er illegale goederen of gevaarlijke stoffen het vliegtuig in gaan.

Tip: schakel een ervaren douane-expediteur in

Op het internet vind je allerlei informatie over douane inklaring, maar je hebt er onderhand een dagtaak aan om alle actuele regelgeving bij te houden. Dat is tijd die je beter kunt besteden aan je onderneming, toch? Bovendien heb je in Nederland een vergunning nodig om de douane afhandeling te mogen doen. Ons advies is daarom om een ervaren douane-expediteur in te schakelen.

Import4You biedt je een betrouwbare service tegen een scherp tarief. Wij zorgen dat je zending veilig van A naar B komt (en eventueel ook nog naar C) en dat de handtekeningen op de juiste plek op de formulieren belanden. Bij het boeken van jouw vrachtzending bij Import4You hoef je niet om te kijken naar enige douane formaliteiten. Je goederen worden netjes op locatie geleverd en je ontvangt achteraf een aparte factuur waar alle douane kosten vermeld staan. Maak je gebruik van artikel 23? Dan houden wij hier ook rekening mee.

Waarom kiezen voor Import4You?

Check icon

Scherpste tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Check icon

Vaste maandelijkse prijzen

Je ontvangt aan het begin van de maand de vaste tarieven in jouw inbox. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Check icon

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten en afvluchten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

Check icon

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Check icon

Mogelijkheid tot bulkopslag in ons warehouse

Laat je je nieuwe voorraad overkomen via zeetransport? Dan kan jij goedkoop gebruik maken van ons warenhuis.

Check icon

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Onze douane-expediteur dienst is geen losstaande service

De service is enkel beschikbaar in combinatie met het verzenden van jouw goederen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op via de chat of het contactformulier. Al klaar om jouw eerste zending te doen? Maak een account aan op ons platform en plan direct je eerste boeking met Import4You!

Verder Lezen