Artikel 23

Als je regelmatig goederen importeert van buiten de Europese Unie, dan heb je vast het begrip ‘artikel 23’ voorbij horen komen. Het slaat op een vergunning die voordelen biedt op het gebied van btw bij invoer. Maar wat is artikel 23 eigenlijk? Wat voor voordelen heeft een artikel 23-vergunning en hoe vraag je er een aan?

Wat is artikel 23?

Importeer je goederen vanuit niet-EU-landen met luchtvracht of zeevracht, dan komen deze binnen bij de douane. Hier moet je kosten betalen zoals invoerrechten, btw, eventuele accijns en inklaringskosten (administratieve kosten rondom het douaneproces). De btw schiet je in dit geval voor. Om de betaling van deze btw naar een ander moment te verplaatsen, is vergunning artikel 23 in het leven geroepen. Met deze vergunning hoef je niet voor iedere zending btw aan te geven bij de douane, maar verleg je deze verplichting naar het moment van je eerstvolgende btw-aangifte (kwartaal aangifte). Een artikel 23 vergunning maakt btw-verlegging bij invoer dus mogelijk. Vandaar ook dat artikel 23 ook wel bekend is onder de naam ‘verleggingsregeling bij invoer’.

Tip: Zodra artikel 23 actief is, hoef jij als klant niet meer om te kijken naar de BTW. Dit wordt geregeld door de douanier.


Hoe vraag je een vergunning artikel 23 aan?

Een aanvraag vergunning artikel 23 dien je schriftelijk in bij de Belastingdienst. Niet iedere ondernemer kan deze vergunning aanvragen, want je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet als ondernemer in Nederland wonen of er gevestigd zijn, je moet regelmatig goederen invoeren vanuit niet-EU-landen, je hebt dit al minstens twee keer gedaan, en je moet een aparte administratie voeren waaruit duidelijk blijkt hoeveel btw bij invoer je moet betalen. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je op de site van de Belastingdienst het benodigde formulier vinden om de aanvraag in te dienen.

Let op: vraag de artikel 23-vergunning ruim voordat je de goederen invoert aan, zodat de verleggingsregeling op tijd bij de douane bekend is en door hen wordt meegenomen.


Voordelen van een artikel 23 vergunning

Het belangrijkste voordeel van artikel 23 is voor veel ondernemers de verbetering van de cashflow van het bedrijf. Wanneer je veel importeert loopt het te betalen btw bedrag snel op, wat zorgt voor een flinke knauw in je cashflow. Doordat je met artikel 23 de BTW bij invoer niet onmiddellijk hoeft te betalen aan de douane, maar deze verlegt naar je periodieke BTW-aangifte, houd je het geld langer in je bedrijf. Dit heeft als voordeel dat je dit geld kan gebruiken voor andere zakelijke doeleinden (om daar weer winst mee te maken). Een ander voordeel is dat artikel 23 het importproces versnelt. Omdat je de BTW niet direct aan de grens hoeft te betalen, kunnen je goederen vaak sneller door de douane worden verwerkt. Veel van onze E-commerce klanten importeren regelmatig goederen en snelle doorlooptijden zijn voor hen erg belangrijk.


Waar moet je op letten bij de artikel 23 vergunning?

Een vergunning artikel 23 biedt veel voordelen, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het niet mogelijk om gebruik te maken van een artikel 23-vergunning wanneer je al gebruik maakt van de kleineondernemersregeling. Ook is het goed om te weten dat je geen jaaraangifte (meer) kunt doen, dit wordt een kwartaalaangifte.

Daarnaast vraagt deze vergunning misschien om enkele aanpassingen in je administratie. Zo moet voor iedere zending duidelijk zijn hoeveel btw bij invoer je verschuldigd bent. Importeer je ook goederen vanuit EU-landen? Dan is het belangrijk om deze twee importstromen goed gescheiden te houden in je administratie. Een laatste punt van aandacht zijn de invoerdocumenten. Zorg dat hierop het juiste EORI-nummer vermeld staat, want anders kun je problemen krijgen als je gebruik maakt van artikel 23 btw-verlegging bij invoer. Werk je samen met Import4You, dan zorgen wij dat de invoerdocumenten tot op de laatste komma in orde zijn. Hoef jij je daar geen zorgen over te maken!

Wat kan Import4You voor je doen?

Laat je alle rompslomp rondom de douane liever over aan een expert? Dan is douane-expediteur Import4You de partner die je zoekt! Wij hebben jarenlange ervaring met import en export, zorgen dat al het papierwerk voor de douane in orde is en laten jou via één overzichtelijke factuur weten hoeveel invoerheffing je moet betalen. Wij ontzorgen je volledig, zodat jouw focus volledig ligt waar die hoort: bij het laten groeien van je onderneming.

Naast de douane-afhandeling bieden we nog veel meer diensten aan die jouw leven als e-commerce ondernemer makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan warehousing en groupage van LCL containers. Heb je interesse om samen te werken met Import4You of ben je benieuwd wat we allemaal kunnen betekenen voor jouw onderneming? Neem contact met ons op via de chat, dit formulier of stuur ons een mailtje voor een nadere kennismaking. Wil je meteen aan de slag? Dat kan ook! Ontdek ons praktische online platform waar je eenvoudig jouw zendingen boekt en controleert, ruimte in ons warehouse reserveert, en nog veel meer!

Verder lezen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Mis nooit meer het laatste nieuws en ontvang de maandelijkse tarieven direct in jouw inbox.