Invoerrechten

Over goederen die je importeert uit niet-EU-landen moet je bij de douane invoerrechten betalen. Wat zijn invoerrechten eigenlijk? En nog belangrijker: hoeveel invoerrechten moet je betalen? Het berekenen van invoerrechten is geen eenvoudig sommetje. Steek je jouw tijd en energie liever in je bedrijf? Verstandig! Import4You neemt als ervaren douane-expediteur deze werkzaamheden met alle liefde van je over. Dit doen we voor zowel luchtvracht als zeevracht en we handelen het hele proces rondom de douane voor je af.

invoerrechten berekenen douane wanneer betalen wat zijn invoerrechten hoeveel moet ik betalen  wanneer betaal je invoerrechten invoerrechten betalen  hoe

Wat zijn invoerrechten?

Invoerrechten zijn heffingen die je betaalt over goederen die worden geïmporteerd in een land. Als je goederen importeert naar Nederland hoef je alleen invoerrechten te betalen als ze uit een land komen dat geen onderdeel is van de Europese Unie (EU). Invoerrechten zijn kosten die je aan de douane moet betalen, net als inklaringskosten en btw.

Een kort geschiedenislesje: het concept van invoerrechten gaat terug tot de vroege geschiedenis van de internationale handel. Ze werden gebruikt als een middel om de eigen productie en handel te beschermen tegen buitenlandse concurrentie.

Tegenwoordig worden invoerrechten nog steeds ingezet om de binnenlandse industrie te beschermen en om strategische partnerschappen te bevorderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door handelsverdragen af te sluiten met derde landen, waardoor je over goederen uit deze landen geen of minder invoerrechten hoeft te betalen.

Wanneer invoerrechten betalen?

Wanneer je producten importeert uit landen buiten de Europese Unie, ook wel derde landen genoemd, moet je in de meeste gevallen invoerrechten betalen. Bij het invoeren van goederen van buiten de EU dien je een invoeraangifte in bij de douane. Nadat de douane de invoeraangifte heeft geaccepteerd, ontstaat er een douaneschuld en dien je eventuele invoerrechten te betalen. Bij het vervoeren en inklaren van jouw producten schieten wij de invoerrechten voor. Wij factureren dit bedrag rondom de leverdatum van jouw zending, en dit dient binnen 7 dagen aan ons betaald te worden.

Maak jij voor jouw zending gebruik van een douane-expediteur zoals Import4You? Dan scheelt dat jou een hoop werk. Als je jouw zending bij ons boekt, zorgen wij ervoor dat deze na transport probleemloos door de douane wordt geloodst. Bij de invoer betalen wij de verschuldigde invoerrechten en andere douanekosten, waarbij wij in feite deze kosten voor jou voorschieten. Na levering van je zending, sturen we je twee aparte facturen toe. Eén factuur omvat de transportkosten, terwijl de andere de invoerrechten en/of BTW bij invoer weergeeft. Op deze manier kun je snel en eenvoudig inzien hoeveel invoerrechten je verschuldigd bent. Door deze facturen pas rondom de levering van jouw goederen te sturen, ondersteunen wij bij het behoud van een gezonde cashflow binnen jouw bedrijf.

Geen ondernemer? Ook jij komt in aanmerking met invoerrechten: Sinds 1 juli 2021 zijn er enkele belangrijke veranderingen in de EU-wetgeving die van invloed zijn op de heffing van invoerrechten. Voorheen waren zendingen met een waarde van minder dan 22 euro vrijgesteld van invoerrechten en btw. Echter, sinds 1 juli 2021 is deze vrijstelling vervallen. Nu moeten invoerrechten en btw worden betaald op alle goederen die worden geïmporteerd van buiten de EU, ongeacht hun waarde.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Mis nooit meer het belangrijkste nieuws en ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox.

Invoerrechten berekenen: dit moet je weten

Nu in grote lijnen duidelijk is wanneer je invoerrechten moet betalen, wil je weten hoe invoerrechten berekenen werkt. Bij het berekenen van douane invoerrechten kom je een aantal termen tegen: douanewaarde, HS-code (ook wel GS-code) en Taric-code.

Wanneer je te maken krijgt met invoerrechten voor je zending, worden deze meestal berekend op basis van de douanewaarde. De douanewaarde vertegenwoordigt de waarde van de importgoederen aan de grens van de Europese Unie. Dit betekent dat naast de prijs die je betaalt voor de goederen zelf, je ook kosten zoals vervoer- en verzekeringskosten tot aan de grens (of haven) van binnenkomst in de EU moet meerekenen.


Harmonized System-codes (HS-codes) zijn codes die douanes wereldwijd gebruiken om goederen in te delen. In Nederland gebruiken we ook wel de term Geharmoniseerd Systeem of GS-code. De HS-code bestaat uit zes cijfers.Ga je producten importeren van buiten de EU, dan heb je een Taric-code nodig om de invoerrechten te berekenen. De Taric-code bestaat uit de HS-code plus vier extra cijfers. Aan de Taric-code is een bepaald tarief aan invoerrechten gekoppeld. Deze Taric-code (ook wel goederencode) vul je in op de website van de douane om zelf een inschatting te maken welk percentage invoerrechten jij moet betalen. Let op: dit percentage staat niet vast. De douane bepaalt tijdens het inklaren altijd zelf welke code zij gebruiken om de invoerrechten mee te berekenen. Als expediteur hebben wij hier geen invloed op.

Een voorbeeld: je importeert uit China 20.000 katoenen babyrompertjes voor een bedrag van € 15.000,-. De transport- en verzekeringskosten voor het traject tussen China en de eerste EU-grens of haven bedragen € 2.000,-. De douanewaarde is dan € 17.000,- en voor katoenen babyrompertjes is het tarief 10,5%. Dat betekent dat er in dit voorbeeld € 1.785,- aan invoerrechten betaald moet worden.

Houd er rekening mee dat er verschillende manieren zijn om de douanewaarde te berekenen en dat er uitzonderingen zijn. Bij wijn wordt er bijvoorbeeld gerekend met een vast bedrag per hectoliter, maar is dit vaste bedrag weer afhankelijk van het alcoholpercentage en de soort wijn.

Goed om te weten: invoerrechten terugvragen is niet mogelijk. Wat je wel terug kunt vragen via je aangifte omzetbelasting is de btw die je over je zending hebt betaald, tenzij je gebruik maakt van artikel 23.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Zelf een zending goederen transporteren gaat gepaard met lastige materie en regeltjes zoals de invoeraangifte doen bij de douane. Klinkt dit en het berekenen van invoerrechten als een ingewikkelde codetaal waar je geen wijs uit wordt? Import4You to the rescue! We nemen je graag het hele proces uit handen, zodat de afhandeling door de douane soepel verloopt. Als expediteur bieden wij aantrekkelijke tarieven aan voor luchtvracht en zeevracht en kan je bij ons terecht voor diensten zoals groupage en warehousing. Het beste van alles is dat je het hele import- en/of exportproces regelt vanuit het comfort van je eigen stoel. We hebben namelijk een handig online platform ontwikkeld waar je gemakkelijk je zendingen kunt boeken, alle details kunt controleren en eenvoudig opslagruimte reserveert in ons warehouse.

Wil je meer informatie over de diensten die Import4You biedt? Aarzel niet om je vragen te stellen via onze live chat, het contactformulier of stuur een e-mail. Natuurlijk is het ook mogelijk om direct ons platform uit te proberen en zelf het gemak van Import4You te ervaren.

Waarom kiezen voor Import4You?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Verder lezen