Taric-code

Importeer je goederen uit landen die niet tot de Europese Unie behoren, dan moet je een Taric-code invullen op je invoeraangifte. Klinkt simpel genoeg, maar wat is een Taric-code eigenlijk, waar moet je een Taric-code zoeken en is het hetzelfde als een GN-code?

Wat is een Taric-code en waarvoor gebruik je het?

Houd je je bezig met import en export, dan kom je heel wat afkortingen tegen. Taric is bijvoorbeeld een Franse afkorting van TARif Intégré Communautaire. In het Nederlands spreken we ook wel over ‘geïntegreerd communautair tarief’ en in het Engels heet het ‘Integrated Tariff of the European Communities’ (tariff code).

Een Taric-code is een goederencode van de douane die je nodig hebt als je goederen importeert met luchtvracht of zeevracht vanuit landen buiten de EU. Denk bijvoorbeeld aan China of de Verenigde Staten. De douane weet dankzij de Taric-code precies wat er in jouw zending zit en dat zorgt voor een efficiënte afhandeling. De douane gebruikt de Taric-code daarnaast om de verschuldigde invoerrechten te berekenen.

Deze goederencode van de douane bestaat meestal uit tien cijfers, maar gelden er voor de goederen die je gaat invoeren uit een niet-EU-land meerdere maatregelen, dan kan de code uitgebreid worden tot achttien cijfers.

Taric-code vs GN-code: wat is het verschil?

Taric-codes en GN-codes zijn beide goederencodes (Engels: commodity codes) die als basis de zescijferige HS-code hebben.

Icon for the list

Ga je goederen exporteren naar een land buiten de EU, dan heb je een GN-code nodig voor je uitvoeraangifte. Een GN-code bestaat uit acht cijfers (de HS-code + 2) en GN staat voor Gecombineerde Nomenclatuur. Een GN-code opzoeken doe je op de gebruikstarief douane website.

Icon for the list

Importeer je producten uit niet-EU-landen, dan heb je een Taric-code nodig voor je invoeraangifte. Heeft je leverancier geen Taric-code doorgegeven? Dan moet je de Taric-code zoeken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Mis nooit meer het laatste nieuws en ontvang de maandelijkse tarieven direct in jouw inbox.

Taric-code zoeken: zo doe je dat

Een Taric-code zoeken, werkt hetzelfde als een GN-code opzoeken. Je gaat op de gebruikstarief douane website naar het menu item ‘nomenclatuur’, waar je kunt kiezen uit opzoeken op omschrijving of via nomenclatuur. Je komt bij de Taric-(goederen)code van een product door de gewenste mapjes aan te klikken. De Taric code kan je ook opvragen bij je (Chinese) leverancier.

Dat opzoeken luistert nauw. Ga je bijvoorbeeld schoenen importeren, dan hebben schoenen die volledig van leer zijn gemaakt een andere Taric-code dan schoenen die gedeeltelijk van leer zijn gemaakt, maar een bovenkant van textiel hebben. Bedekken de schoenen de enkels, gaan er leren riempjes over de wreef en de grote teen, hebben de schoenen stalen neuzen; allemaal productspecificaties die bepalend zijn voor welke Taric-code je nodig hebt.

Heb je de juiste code gevonden, dan zie je in de kolom ‘Tarief’ meteen welk percentage aan invoerrechten je moet betalen. Let op: jouw gevonden percentage is een schatting. De douane bepaalt tijdens het inklaren altijd zelf welke code zij gebruiken om de invoerrechten mee te berekenen. Als expediteur hebben wij hier geen invloed op.

Goed om te weten: werk je samen met Import4You, dan ontvang je de factuur voor het betalen van de douaneformaliteiten pas op het moment van levering. Dat is nog eens gunstig voor je cashflow!

Ontdek de voordelen van samenwerken met Import4You

Zoek je een betrouwbare expediteur die ook weet hoe het is om aan de andere kant van de keten te staan? Maak kennis met Import4You, een jong en dynamisch bedrijf met meer dan vijftien jaar ervaring op zak. Die ervaring hebben we niet alleen opgedaan als expediteurs, maar ook als e-commerce ondernemers. Daardoor weten we precies welke diensten en service jij nodig hebt. Import4You heeft scherpe, transparante tarieven in de aanbieding, een uitgebreid netwerk en supersnelle levertijden.


Bereken direct de prijs voor jouw luchtvracht of zeevracht zending in de handige calculator hieronder. Niet meer wachten op offertes, maar direct jouw prijs binnen 2 minuten berekend!

Denk je erover om met ons in zee te gaan, maar heb je nog vragen? Stel ze via onze live chat of gebruik het contactformulier. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook. Sta je al in de startblokken om je eerste zending te boeken? Dat kan 24/7 op ons gebruiksvriendelijke platform. Import4You regelt het voor je, van groupage tot warehousing!


Of

Van

triangle

Voor zendingen vanuit andere havens, kan je contact met ons opnemen door te mailen naar seafreight@import4you.nl

Naar

Incoterm

Aantal HS codes

Totaal aantal dozen

Dimensies van een doos

Lengte

cm

Breedte

cm

Hoogte

cm

CBM

Sea freight illustration

Zeevracht

Van

Shanghai

Chinese flag

Naar

Nederland

flag

Vracht

Incoterm

EXW

Aantal HS codes

0

Totaal aantal dozen

0

Afmetingen

0 x 0 x 0 cm

CBM

0.00

Kosten

BL tarief

€ 40,00

Prijs per CBM

€ 115,00

Zeevrachtkosten

€ 115,00

Uitleverkosten

€ 73,00

Inklaringskosten

€ 30,00

Totaal

€ 258,00

Waarom boeken bij Import4You?

Check icon

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

Check icon

De scherpste prijzen

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Check icon

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Check icon

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Check icon

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Check icon

Vaste maandelijke tarieven

Je ontvangt aan het begin van de maand de vaste tarieven in jouw inbox. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Verder lezen