Vervoersdocumenten

Voor goederen die getransporteerd worden is een vervoersdocument/vrachtdocument nodig. Voor ieder transportmiddel is een ander soort vervoersdocument beschikbaar. Voor luchtvracht gebruik je bijvoorbeeld een Air Waybill en voor zeevracht een Bill of Lading (B/L) of een Sea Waybill. In de volksmond wordt de term ‘vrachtbrief’ ook gebruikt, al wordt een vrachtbrief officieel alleen gebruikt voor goederenvervoer over de weg. Een vervoersdocument toont aan wie welke goederen heeft geleverd, om hoeveel goederen het ging en op welk moment de levering plaatsvond. Een correct ingevuld vervoersdocument bevordert een soepele doorgang van goederen bij de douane.

Wat staat er in een vervoersdocument?

In een vervoersdocument of vrachtbrief moet in ieder geval de volgende informatie staan:

Icon for the list

De afzender van de lading (bijvoorbeeld de fabriek)

Icon for the list

De vervoerder van de goederen

Icon for the list

De ontvanger van de lading

Icon for the list

Wat de lading is

Icon for the list

De hoeveelheid of het brutogewicht van de lading
Wie is verantwoordelijk voor de vrachtbrief?

In principe is het de vervoerder die de transportdocumenten moet opstellen en die daarmee verantwoordelijk is voor de vrachtbrief. In het vrachtdocument staan ook de afspraken tussen afzender en vervoerder. De vrachtbrief doet daarnaast dienst als ontvangstbewijs, zowel bij de overdracht van goederen van verkoper naar vervoerder als bij de overdracht van de goederen van vervoerder naar koper. Dit zijn de momenten dat de zending geïnspecteerd moet worden op eventuele schade of verlies aan de hand van het vervoersdocument. Het (ondertekende) transportdocument dient als bewijs. Tekent de vervoerder voor ontvangst van de goederen, terwijl er schade is, dan is het de vervoerder die aansprakelijk is.


Van CMR-vrachtbrief tot Bill of Lading

Ieder type vervoer heeft een eigen vervoersdocument. Voor internationaal vervoer over de weg gebruikt men bijvoorbeeld een CMR-vrachtbrief. Import4You is gespecialiseerd in zeevracht en luchtvracht en daar werkt men respectievelijk met een Bill of Lading (of in sommige gevallen met een Sea Waybill) en een Air Waybill.


Importeer je goederen van buiten de EU, dan worden deze geïnspecteerd door de douane. Dit is ook de plek waar je eventuele invoerrechten moet betalen. Welk bedrag je verschuldigd bent, wordt bepaald aan de hand van de goederencode die aan jouw zending verbonden is. Bij import is dit een Taric-code, die bestaat uit de zescijferige HS-code plus vier tot twaalf cijfers. Bij export gaat het om een GN-code, die is opgebouwd uit de HS-code plus twee cijfers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

Vertrouw op ervaren expediteur Import4You

Een foutje op een transportdocument kan voor flink wat vertraging zorgen. Vervelend, zeker als je dringend voorraad nodig hebt. Met een ervaren expediteur als Import4You hoef jij je geen zorgen te maken over vrachtdocumenten en kun je al je tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf. Wij verzorgen alles rondom het transport, van eventuele groupage tot de afhandeling bij de douane. Ben je bang dat je je winstmarge ziet verdampen als je met een expediteur in zee gaat? Niet met de scherpe tarieven van Import4You! Bereken direct de prijs voor jouw luchtvracht of zeevracht zending in de handige calculator hieronder.

Nieuwsgierig naar een samenwerking met Import4You? We beantwoorden graag je vragen in onze live chat. Ook kun je ons contactformulier gebruiken of een e-mail sturen. Meteen je eerste zending boeken? Dat doe je op ons online platform: app.import4you.nl. Ontdek snel alle voordelen van samenwerken met Import4You!

Of

Van

triangle

Voor zendingen vanuit andere havens, kan je contact met ons opnemen door te mailen naar seafreight@import4you.nl

Naar

Incoterm

Aantal HS codes

Totaal aantal dozen

Dimensies van een doos

Lengte

cm

Breedte

cm

Hoogte

cm

CBM

Sea freight illustration

Zeevracht

Van

Shanghai

Chinese flag

Naar

Nederland

flag

Vracht

Incoterm

EXW

Aantal HS codes

0

Totaal aantal dozen

0

Afmetingen

0 x 0 x 0 cm

CBM

0.00

Kosten

BL tarief

€ 40,00

Prijs per CBM

€ 195,00

Zeevrachtkosten

€ 195,00

Uitleverkosten

€ 73,00

Inklaringskosten

€ 30,00

Totaal

€ 338,00

triangle

Let op! De eventuele invoerrechten en BTW bij invoer zitten niet inbegrepen in de calculator. Deze kosten zullen wij uiteindelijk 1:1 doorbelasten vanuit de douane, en zullen hierbij per zending €6,95 aan administratiekosten in rekening brengen.

Waarom kiezen voor ons?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Verder lezen