EAN-code

Wanneer je zelf goederen laat produceren in een fabriek, komen deze binnen zonder barcode. Zo’n barcode heb je echter wel nodig als je jouw producten wilt aanbieden op online verkoopplatforms als bol.com of Amazon. Ook fysieke winkels hebben producten met een barcode nodig, anders wordt het afrekenen een lastig proces. Een bar- of streepjescode is onlosmakelijk verbonden met de zogenaamde EAN-code. Wat is een EAN-code en hoe kun je een EAN-code aanvragen? Import4You legt het je uit!

Wat is een EAN-code?

Een EAN-code, ook bekend als Europees Artikel Nummer, is een cijferreeks die op producten te vinden is. Het doel van de EAN-code is om producten uniek te identificeren. Deze code kan worden omgezet naar een streepjes- of QR-code, waardoor het product gescand kan worden. EAN-nummers kunnen worden gebruikt voor de verkoop van producten via online platformen, maar ook in fysieke winkels.

EAN-code (of EAN-13) is trouwens een verouderde naam, maar wordt nog wel regelmatig gebruikt. In 2005 is EAN opgegaan in het wereldwijd opererende GS1. In plaats van EAN-13 heet de code nu officieel GTIN-13 (Global Trade Item Number) en GS1 code wordt ook gebruikt.

Hoe is een EAN-code opgebouwd?

Een EAN-nummer bestaat uit een reeks van 13 cijfers en maakt het mogelijk om verschillende producten van elkaar te onderscheiden. De opbouw van een EAN-code bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel is de systeemcode, die aangeeft welk land het nummer heeft uitgegeven. Vervolgens is er het aansluitnummer, dat bedrijven kunnen aanvragen. Samen vormen deze twee delen het bedrijfsnummer. Daarna komt de artikelcode, die elk uniek product of productvariatie identificeert. Tot slot is er het controlegetal, dat dient als hulpje voor de kassa bij beschadiging van de streepjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

EAN-nummer aanvragen: waar en hoe?

Typ je ‘EAN-code aanvragen’ in een zoekmachine in, dan verschijnen er diverse aanbieders van EAN-nummers. De één belooft nog mooiere prijzen dan de ander. Trap hier niet in, want de enige officiële uitgever van EAN-codes is GS1. Ga je een EAN-nummer aanvragen bij een andere aanbieder, dan loop je het risico dat je een zelf gefabriceerde code ontvangt of dat dezelfde EAN-code tweemaal verkocht is aan verschillende ondernemingen. Het gevolg is dat jouw producten uit het online schap geknikkerd worden, omdat ze geen unieke code hebben en daardoor niet te identificeren zijn. Door een iets duurdere, maar officiële GS1 code aan te schaffen, bespaar je jezelf een hoop ellende. Ook is het belangrijk om te weten dat het gebruik van officieel geregistreerde GS1 codes verplicht is om in aanmerking te komen voor de merkbescherming van Bol.com. Zonder zo’n code kan jan en alleman dus jouw listing ‘overnemen’, waardoor jij niet meer de enige aanbieder bent van dit product.

EAN-code maken?

Een officiële EAN code kan je dus niet zomaar zelf ‘maken’. Via de website GS1.nl kun je EAN-nummers aanvragen en bestellen. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar. Welk pakket het beste bij jou past, is onder andere afhankelijk van het aantal producten dat je wilt gaan verkopen.

Een voorbeeld

Heb je bijvoorbeeld 5.000 T-shirts in de aanbieding en zijn ze exact hetzelfde qua kleur en maat, dan heb je maar één EAN-nummer nodig. Verkoop je T-shirts in twee verschillende kleuren en bied je iedere kleur in drie maten aan, dan heb je zes EAN-codes nodig.

Welk pakket met EAN-codes de beste match is, is ook afhankelijk van je toekomstplannen

Wil je bijvoorbeeld je assortiment al snel gaan uitbreiden met behoorlijk wat verschillende artikelen, dan kan het efficiënter zijn om meteen voor een GS1 codepakket 100 of 1.000 te gaan. Je krijgt dan codes voor 100 of 1.000 unieke producten. Wil je een EAN-code aanvragen voor één product, dan is het Starter 1-pakket een optie. Maar let op: deze kun je maximaal vijf keer bestellen en dit pakket is dus alleen handig als je maximaal vijf producten wilt gaan verkopen. GS1 heeft ook een pakket met tien codes en deze mag je maximaal drie keer bestellen.

Maak kennis met de diensten van Import4You

Het opstarten of laten groeien van een onderneming vraagt veel tijd, aandacht en energie. Drie dingen die je eigenlijk niet in randzaken wilt steken, zoals het regelen van groupage of papierwerk voor de douane. Ben jij een ondernemer en op zoek naar een betrouwbare expediteur of mogelijkheden op het gebied van transport? Import4You is een expediteur met jarenlange ervaring die je alle zorgen rondom transport graag uit handen neemt. Van consolidatie tot warehousing en alle stappen daartussenin. Nieuwsgierig naar de diensten van Import4You? Stel je vraag via onze live chat, vul het contactformulier in of stuur ons een e-mail. Heb je geen vragen, maar wil je meteen beginnen? Check ons handige online platform waar je onder andere eenvoudig zelf je zendingen boekt en volgt.

Waarom kiezen voor ons?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Verder lezen