Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een van onze diensten of over het platform? Vind hieronder jouw antwoord!

import4you veelgestelde vragen faq

Alle vragen

Wat moet ik doen als het systeem niet werkt/vastloopt?

Het kan af en toe voorkomen dat het systeem vastloopt wanneer je een account of boeking probeert aan te maken.Wij raden je aan om dan je cache te legen. Op Windows doe je dit door op CTRL + F5 te drukken en bij MacBook op CMND + R.Lukt het nog steeds niet? Neem dan gerust contact met ons op.

Ik ben een Belgische klant, hoe kan ik gebruik maken van de service?

Om gebruik te maken van onze service vanuit België, dien je een account aan te maken via onze website. Daar zullen we om je KBO-uittreksel en een ingevuld DV-document vragen.

Wij klaren jouw producten in Nederland in. Vanuit daar verzenden we de producten naar jouw opgegeven adres. De kosten hiervoor staan in de handleidingen luchtvracht en zeevracht.

Hoe zit het dan met de BTW-verlegging?

Voor zeevracht is het helaas niet mogelijk om de BTW te verleggen aangezien de producten in Nederland ingeklaard worden en je als Belgische klant geen Artikel 23-vergunning kunt aanvragen. Wel kan je de BTW terugkrijgen. Hiervoor dien je een Nederlands BTW nummer aan te vragen.

Voor luchtvracht kunnen wij je producten onder Fiscale Vertegenwoordiging inklaren. De inklaringskosten zullen hiervoor €115,- bedragen.

Als je dit wilt dan dien je dat bij ons aan te geven.

Hoe werkt binnenlandse verzekering door DHL?

Je kunt ervoor kiezen om je zending binnenlands te laten verzekeren. De premie voor de verzekering bedraagt 0,75% van de te verzekeren waarde van de goederen met een minimum van €10 per zending. Wanneer de waarde van de zending hoger is dan €100.000, dan dien je vooraf toestemming te vragen via de klantenservice van DHL.

Buitenlandse verzekering bieden wij helaas niet.

Voor meer informatie over de DHL verzekering bekijk dit PDF-bestand: DHL PDF details verzekering.

Hoe maak ik een account?

Om een account aan te maken klik je op de knoppen ‘Platform openen’ in het hoofdmenu op de website. Hoe je een account moet aanmaken, staat uitgebreid in onze handleiding: Handleiding Account registratie.

Wat is een Artikel 23-vergunning?

Voor het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie moet BTW worden betaald. Deze belasting wordt geheven door de douane door middel van een aangifte ten invoer (of invoeraangifte). Normaal gesproken moet de BTW betaald worden en kan de importeur deze betaalde BTW in aftrek brengen bij het doen van zijn BTW aangifte.

De Artikel 23-vergunning maakt het voor jou mogelijk om bij import de BTW te verleggen. Dit houdt in dat je op dezelfde invoeraangifte de BTW de je moet betalen direct weer in aftrek neemt. Deze verleggingsregeling komt alleen voor in Nederland en België.

Wanneer je een Artikel 23-vergunning hebt dan betaal je feitelijk dus geen BTW bij het invoeren van goederen. Je geeft de verschuldigde BTW aan in de invoer aangifte. In dezelfde aangifte mag deze BTW weer in aftrek worden gebracht.

Lees ons volledige artikel over artikel 23 hier.

Wat zijn onze levertijden?

Onze levertijd voor luchtvracht is 3-4 dagen na verzending. We vliegen meerdere keren per week vanuit de luchthavens van Shanghai en Shenzhen.

Onze levertijd voor zeevracht is 31-33 dagen na verzending. We varen wekelijks vanuit de havens van Shanghai en Shenzhen.

In overleg met ons kun je ook je goederen vanuit een andere (lucht)haven laten vertrekken! Neem hiervoor contact op met: airfreight@import4you.nl of seafreight@import4you.nl

Wat zijn incoterms (FCA/EXW)?

Incoterms

Een incoterm is een afspraak tussen een fabriek en jou m.b.t. de verzending en wie waar zorg voor draagt. Spreek alsjeblieft met je leverancier de incoterms FCA of EXW af.

FCA (Free Carrier)

Dit betekent dat de leverancier de goederen aan zal leveren bij onze agent. Dit moet je met je leveranciers afspreken. (dit staat vermeld in onze handleiding).

EXW (Ex-Works)

Sommige leveranciers werken met EXW. Dit betekent eigenlijk dat er helemaal niets is afgesproken. De verantwoordelijkheid van de leverancier is puur het produceren van de goederen. De verzending vanuit de fabriek naar onze agent moet nog geregeld worden. In geval van EXW zullen wij dus de goederen moeten ophalen bij je leverancier en zullen wij deze kosten in rekening brengen aan jou.

Verdere uitleg van alle incoterms lees je op onze pagina.

Wat is een HS-code/Taric-code/goederencode?

Alle codes m.b.t. jouw producten kun je opvragen bij je leverancier!

HS-code - Lees meer in ons blog

Koop je goederen in bij leveranciers van buiten de EU? Dan kom je al snel in aanraking met de term ‘HS-code’. HS-codes (Harmonized System-codes) zijn codes die de Wereld Douane Organisatie (WDO) gebruikt om goederen in te delen. Bij de WDO zijn 183 landen aangesloten die uniforme HS-codes voor producten hanteren. De HS-code (in Nederland ook bekend als GS-code: Geharmoniseerd Systeem) van een product bestaat uit 6 cijfers en vormt de basis voor een uitgebreidere productcode die per land verschilt. Dit betekent dus dat elk land afzonderlijk de HS-code van een product kan uitbreiden met aanvullende cijfers.

Taric-code en goederencode - Lees meer in ons blog

Je hebt meestal een 10-cijferige code nodig als je goederen importeert uit een land buiten de EU. De universele HS-code van 6 cijfers wordt dan uitgebreid met 4 cijfers die per product kunnen verschillen. Deze 10-cijferige code noemen we in de EU een Taric-code of goederencode (commodity code) bij invoer.

Door de Taric-code ofwel goederencode te vermelden in je invoeraangifte weet de douane welke producten jouw importzending bevat en hoeveel invoerrechten je moet betalen. Het tarief van invoerrechten (en andere vormen van invoerbelasting zoals btw bij invoer) is dus gekoppeld aan de Taric-code van een product.

Het invoerrechten percentage kun je zelf opzoeken op; Invoerrechten percentage opzoeken. Voor meer informatie over invoerrechten, bezoek onze invoerrechten pagina.

Wat is een EORI-nummer?

Voor meer informatie, lees onze pagina over het EORI-nummer.

Een EORI-nummer is een identificatienummer. Je hebt het nodig als je zaken doet over de grens, en dan met de Douane te maken krijgt. Bijvoorbeeld als je aangifte moet doen. In Nederland gebruik je ook een EORI-nummer als je een accijnsvergunning hebt.

Het EORI-nummer zorgt ervoor dat gegevens sneller worden uitgewisseld in de EU. Dat werkt efficiënt. Niet alleen voor de Douane, maar ook voor jou.

Een EORI-nummer kun je aanvragen via deze link: Aanvraag EORI-nummer.

Wat is een EAN-code?

De EAN-code is een 13-cijferige getallenreeks in een unieke combinatie, die je aan jouw product kunt koppelen. Vaak wordt de EAN-code herkend als een streepjescode. De EAN-code kun je opvragen bij je leverancier.


WIl je meer weten? Lees ons artikel over de EAN-codes.

Kan ik mijn producten ook vanuit een andere locatie dan Shanghai/Shenzhen verzenden?

Jazeker dat kan. Neem daarvoor alsjeblieft contact met ons op! Wil je een zending uit een ander land dan China? Neem dan ook contact met ons op.

Luchtvracht: airfreight@import4you.nl

Zeevracht: seafreight@import4you.nl

Ik wil graag producten samen laten verzenden van verschillende leveranciers, kan dat?

Jazeker dat kan! Je zult per leverancier een boeking aan moeten maken. Indien de leveranciers tegelijk de producten bij dezelfde (lucht)haven aanleveren, dan zullen wij de zendingen samen uitleveren zodra de container gelost is. Geef dit a.u.b. bij ons aan als je dit wilt.

Wat zijn de afmetingen van onze pallets?

Onze pallets zijn Europallets. De afmetingen daarvan zijn 120 x 80 cm met een maximale hoogte van 1.80 m. Het aantal pallets wat je nodig hebt hangt dus af van het aantal CBM van je zending. Er gaat ongeveer 1.2 CBM op 1 pallet.

De kosten van de pallets staan in onze handleiding: Handleiding Zeevracht.

Hoe werkt levering via Bol?

Als je bij ons een boeking hebt aangemaakt en je de producten via Bol wilt verzenden, bieden bij jou de functie aan om je producten meteen naar 1 van de 2 Warehouses van Bol te verzenden. Dit geef je tijdens het maken van je boeking aan.

Bekijk onze handleidingen om achter de voorwaarden van LvB-levering te komen!

Wat zijn de totale kosten van mijn boeking?

Met behulp van onze calculator kun je al een goed inzicht krijgen van wat de kosten van je transport zullen zijn.

Daarbuiten kunnen er nog kosten bij komen (bijv. bij zeevracht) zoals FOB-kosten of palletkosten. Die kosten kun je vinden in de Handleiding Zeevracht. Ook kosten zoals binnenlandse verzekering door DHL (optioneel) kunnen er nog bij komen.

Verder is het belangrijk om te weten dat er 21% BTW over de waarde van je goederen gerekend kan worden. Dit hangt af van of je in het bezit bent van een Artikel 23-vergunning.

Ook wordt het invoerrechten percentage verrekend. Het invoerrechten percentage hangt af van je HS-code(s).

Lees hier ons artikel over invoerrechten voor meer informatie.

Wat is mijn invoerrechten percentage?

Het invoerrechten percentage is afhankelijk van je HS-code(s).

Lees ons artikel over invoerrechten voor meer informatie.

Ik wil graag een boeking met luchtvracht en zeevracht doen, kan dat?

Helaas niet. Je zult twee aparte boekingen moeten aanmaken.

Hoe plaats ik een boeking?

Om een boeking te plaatsen, dien je eerst een account aan te maken. Wanneer je account volledig is geregistreerd, kun je je eerste boeking plaatsen!

Bekijk deze handleiding hoe je precies een boeking aanmaakt: Handleiding Boeking aanmaken.

Wat zijn de adresgegevens van onze Warehouses in China?

De adresgegevens van onze Warehouses in China krijgt je leverancier van onze agent in China zodra jouw boeking is aangemaakt en geaccepteerd door ons.

Zodra je boeking is goedgekeurd door ons, ontvang je een e-mail van ons met daarin de betreffende instructies voor jou en je leverancier.

Lees er meer over op onze warehousing pagina.

Hoe werkt onze Warehousing service?

Als je bij ons een zeevrachtboeking hebt aangemaakt en de producten tijdelijk wilt stallen bij ons, dan kan dat. Wij hebben een groot Warehouse met ruimte voor 40.000 m2 aan producten.

Wij werken met pallets. De opslag kost €1,95 per pallet per week. Als je een pallet vanuit het Warehouse wilt laten verzenden, of een 'X' aantal dozen van de pallet, kan je dit via jouw dashboard inplannen.

Voor luchtvracht boekingen kunnen wij de goederen uit laten leveren aan ons warenhuis.