HS-code

Weer een belangrijk begrip dat je tegenkomt bij het importeren van goederen: HS codes. Als je net begint met het importeren van producten, vliegen jargon en afkortingen je om de oren. Incoterms, EORI-nummers, EAN-codes; het zijn maar enkele voorbeelden van begrippen die je tegen gaat komen. De term HS-code is er eentje waar je vaak mee te maken gaat krijgen. Wat is een HS-code, waar kun je een HS-code opzoeken (is er een HS-code lijst?) en is er een verschil tussen een goederencode of HS-code? Al jouw vragen over HS-codes behandelen we in dit artikel.

Wat is een HS-code?

HS-code staat voor Harmonized System-code. In Nederland noemen we HS-codes ook wel GS-codes, waarbij de letters GS staan voor Geharmoniseerd Systeem. HS-codes bestaan uit zes cijfers. HS-codes en de douane zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Douanes wereldwijd gebruiken namelijk HS-codes om goederen in te delen die met bijvoorbeeld luchtvracht of zeevracht hun land binnenkomen. Maar hoe weet je welke HS-code je moet gebruiken? Kun je HS-codes opzoeken, bijvoorbeeld in een HS-code lijst? Jazeker!

HS-code opzoeken: waar en hoe doe je dat?

Met een beetje geluk geeft je leverancier door welke HS-code je moet gebruiken, vraag dit dus altijd uit. Geeft je leverancier de HS-code niet door, dan zal je zelf op zoek moeten gaan. Een HS-code opzoeken doe je in de HS-code lijst bij de Werelddouaneorganisatie, de WDO (Engels: World Customs Organization). De website van de WDO is in het Engels en je zult merken dat je uitgebreide specificaties nodig hebt van de goederen die je gaat importeren. Een geverfd katoenen T-shirt dat niet meer dan 100 g/m2 weegt, heeft namelijk een andere HS-code dan datzelfde T-shirt dat wel meer dan 100 g/m2 weegt. Bepaald geen ‘one size fits all’ dus en dat maakt het opzoeken van de juiste HS-codes een nauwkeurig klusje.Goederencode of HS-code: is er een verschil?

Een goederencode en HS-code zijn niet hetzelfde. Een goederencode is eigenlijk een uitgebreide HS-code die vermeld wordt op de invoer- of uitvoeraangifte voor de douane. Een goederencode kan een Taric-code zijn (invoer) of een GN-code (uitvoer).

Icon for the list

Bij invoer van producten uit niet EU-landen gebruik je een Taric-code. Een Taric-code bestaat in de meeste gevallen uit tien cijfers: de HS-code plus vier cijfers.

Icon for the list

Bij uitvoer van producten naar landen buiten de EU heb je een GN-code nodig (Gecombineerde Nomenclatuur). Een GN-code bestaat uit acht cijfers: de zes cijfers van de HS-code plus twee cijfers.

Door het gebruik van goederencodes ziet de douane razendsnel welke producten jouw zending bevat, wat er verschuldigd is aan invoerrechten en of er andere verplichtingen gelden voor de zending, zoals gezondheidscertificaten of vergunningen. Met de juiste HS-codes zorg je er dus voor dat jouw producten soepel door de douane gaan, zonder vertraging.Vertrouw op de ervaring van expediteur Import4You

Krijg je een kick van het importeren en verkopen van goederen, maar wil je je zo min mogelijk bezig houden met ingewikkelde zaken rondom HS-codes en de douane? Maak het jezelf makkelijk en ga samenwerken met een betrouwbare expediteur! Import4You heeft jarenlange ervaring, bergen aan kennis en een uitgebreid netwerk. Wij bieden onze diensten aan tegen de scherpste tarieven én hebben supersnelle levertijden. What’s not to like?

Bereken direct de kosten van jouw lucht- of zeevracht zending in onze calculator.

Of

Van

triangle

Voor zendingen vanuit andere havens, kan je contact met ons opnemen door te mailen naar seafreight@import4you.nl

Naar

Incoterm

Aantal HS codes

Totaal aantal dozen

Dimensies van een doos

Lengte

cm

Breedte

cm

Hoogte

cm

CBM

Sea freight illustration

Zeevracht

Van

Shanghai

Chinese flag

Naar

Nederland

flag

Vracht

Incoterm

EXW

Aantal HS codes

0

Totaal aantal dozen

0

Afmetingen

0 x 0 x 0 cm

CBM

0.00

Kosten

BL tarief

€ 40,00

Prijs per CBM

€ 195,00

Zeevrachtkosten

€ 195,00

Uitleverkosten

€ 73,00

Inklaringskosten

€ 30,00

Totaal

€ 338,00

triangle

Let op! De eventuele invoerrechten en BTW bij invoer zitten niet inbegrepen in de calculator. Deze kosten zullen wij uiteindelijk 1:1 doorbelasten vanuit de douane, en zullen hierbij per zending €6,95 aan administratiekosten in rekening brengen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Mis nooit meer het laatste nieuws en ontvang de maandelijkse tarieven direct in jouw inbox.

Alles binnen 1 platform

Import4You regelt alles rondom jouw zending, van groupage tot de douaneformaliteiten. Bovendien hebben we een warehouse waar je jouw goederen tegen goede prijzen kunt opslaan. Ben je benieuwd hoe Import4You importeren nog leuker kan maken? Probeer dan nu onze handige lucht- en zeevracht calculator. Onnodig om te wachten op verschillende offertes, je berekent direct jouw persoonlijke prijs voor je zending. Super handig!

Wil je liever een medewerker spreken? Gebruik onze live chat om je vragen te stellen, vul het contactformulier op onze site in of stuur ons een mailtje. Sta je te popelen om je eerste zending te boeken bij Import4You? Dat doe je snel en eenvoudig (op een moment dat jou uitkomt) op ons online platform. Probeer het zelf en ervaar het gemak van Import4You. We beloven je: je wilt nooit meer zonder ons!

Verder lezen