Air Waybill

Ga je goederen importeren of exporteren, dan zijn er vervoersdocumenten nodig. Voor zeevracht gebruikt men een Bill of Lading of een Sea Waybill en voor luchtvracht is een Air Waybill (AWB) nodig. Je zou kunnen zeggen dat dit een vrachtbrief voor luchtvaart is. Wat is de functie van een Air Waybill, wie stelt het document op en welke informatie moet een AWB bevatten? Expediteur Import4You vertelt je alles dat je wilt weten!

Waarvoor dient een Air Waybill?

We beginnen met een misverstand uit de wereld helpen: je schrijft Air Waybill en geen Airway Bill. Airway Bill klinkt misschien logischer, maar ‘waybill’ betekent vrachtbrief en de toevoeging ‘air’ spreekt voor zich.

Een AWB heeft twee belangrijke functies: het document dient als bewijs van de vervoersovereenkomst en als ontvangstbewijs.

Icon for the list

Een vrachtbrief voor luchtvaart is het bewijs van de vervoersovereenkomst tussen verzender (meestal de verkoper, oftewel fabriek) en de luchtvaartmaatschappij die optreedt als vervoerder. De Air Waybill geeft de vervoerder de nodige informatie over eventuele veiligheidsvoorschriften die genomen moeten worden.

Icon for the list

Daarnaast fungeert de AWB als ontvangstbewijs. Dit is het bewijs dat de verkoper de goederen (in goede staat) heeft overgedragen aan de luchtvaartmaatschappij.

De Air Waybill wordt in principe opgesteld door de luchtvrachtmaatschappij, maar in de praktijk is het vaak een luchtvrachtexpediteur (zoals Import4You) die dit doet. Het gaat nu nog veelal om een papieren document, maar de e-AWB is bezig aan een opmars. Een groot voordeel van een digitale luchtvrachtbrief is dat het zorgt voor een snellere afhandeling van het transport, bijvoorbeeld bij de douane.Wat moet er op een Air Waybill staan?

De International Air Transport Association (IATA) heeft een standaardformulier voor de Air Waybill. Informatie die op de luchtvrachtbrief vermeld moet staan is onder andere:

  • informatie over verkoper, vervoerder en ontvanger
  • welke goederen worden vervoerd
  • welke waarde de goederen hebben
  • onder welke condities de goederen vervoerd moeten worden

Het komt regelmatig voor dat luchtvrachtzendingen geconsolideerd worden. Dat betekent dat er zendingen van verschillende afzenders worden samengevoegd in het vliegtuig. In zo’n geval gebruikt men een House Air Waybill en een Master Air Waybill. Die laatste is het bewijs van de vervoersovereenkomst.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

Breng je bedrijf naar ongekende hoogte met Import4You

Als ondernemer heb je wel wat beters te doen dan je bezighouden met luchtvrachtbrieven, groupage en douaneformaliteiten. Een tip: laat het over aan een ervaren luchtvrachtexpediteur, bijvoorbeeld Import4You! We hebben meer dan vijftien jaar ervaring in de branche, beschikken over een uitgebreid netwerk en we hebben alle benodigde kennis.

Misschien twijfel je of het inschakelen van een expediteur verstandig is, in verband met de kosten. Goed nieuws: je gaat blij verrast zijn als je de scherpe tarieven van Import4You ziet! Wij bieden vaste maandelijkse prijzen, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Bereken direct de prijs van jouw zending in onze handige luchtvracht calculator hieronder.

Of

Van

triangle

Voor zendingen vanuit andere havens, kan je contact met ons opnemen door te mailen naar seafreight@import4you.nl

Naar

Incoterm

Aantal HS codes

Totaal aantal dozen

Dimensies van een doos

Lengte

cm

Breedte

cm

Hoogte

cm

CBM

Sea freight illustration

Zeevracht

Van

Shanghai

Chinese flag

Naar

Nederland

flag

Vracht

Incoterm

EXW

Aantal HS codes

0

Totaal aantal dozen

0

Afmetingen

0 x 0 x 0 cm

CBM

0.00

Kosten

BL tarief

€ 40,00

Prijs per CBM

€ 195,00

Zeevrachtkosten

€ 195,00

Uitleverkosten

€ 73,00

Inklaringskosten

€ 30,00

Totaal

€ 338,00

triangle

Let op! De eventuele invoerrechten en BTW bij invoer zitten niet inbegrepen in de calculator. Deze kosten zullen wij uiteindelijk 1:1 doorbelasten vanuit de douane, en zullen hierbij per zending €6,95 aan administratiekosten in rekening brengen.

Waarom kiezen voor ons?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Sta je te springen om samen te werken met Import4You? Je regelt binnen no time je eerste zending op ons gebruiksvriendelijke online platform. Heb je eerst nog wat vragen? Daarvoor hebben we onze live chat in het leven geroepen. Natuurlijk kun je ook een mailtje sturen of het contactformulier op onze site gebruiken. Ontdek snel hoe een samenwerking met Import4You jouw bedrijf naar ongekende hoogten brengt!

Verder lezen