BTW bijinvoer

BTW bij Import Buiten EU

Bij de invoer van goederen in Nederland is de Belasting over de Toegevoegde Waarde (btw) een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De btw bij invoer is een heffing die je moet betalen over goederen die vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) de Nederlandse grens passeren. Het maakt geen verschil of dit via luchtvracht of zeevracht gebeurt. De btw is onderdeel van de inklaringskosten.

Wat heb je nodig om invoer btw te berekenen, waar moet je aan denken als je btw bij invoer terug gaat vragen en wat is het verschil tussen accijns en btw? Het zijn enkele voorbeelden van vragen die bij iedere e-commerce ondernemer door het hoofd spelen. We leggen het graag aan je uit!

Invoer btw berekenen

Om de invoer btw te berekenen moet je weten wat de douanewaarde van de goederen is. De douanewaarde bestaat in de meeste gevallen uit de transactiewaarde van de geïmporteerde producten, bijkomende kosten tot aan de eindbestemming binnen de EU (transport, verzekering, verpakking, commissie) en belastingen en heffingen als invoerrechten en eventuele accijns. Het tarief van de btw bij invoer is doorgaans gelijk aan het reguliere btw-tarief dat geldt voor vergelijkbare goederen in Nederland. Zo wordt er over telefoons 21% btw berekend en geldt voor boeken het lagere btw-tarief van 9%.


Wat is het verschil tussen accijns en btw?

Over sommige soorten goederen moet je accijns betalen, maar wat is het verschil tussen accijns en btw? Accijns is een zogenaamde verbruiksbelasting die je betaalt over goederen als alcohol, tabak en brandstof. Importeer je producten waarover accijns betaald moet worden, dan moet je de accijns meenemen in de berekening van de douanewaarde. Je betaalt hier dus ook btw bij invoer over.

Op welk moment betaal je btw bij invoer?

Doe je zelf de invoeraangifte van jouw goederen? Dan betaal je in principe de btw op het moment dat de door jou geïmporteerde goederen van buiten de EU ingeklaard worden bij de douane. Dat is iets om rekening mee te houden in je cashflow, want het betekent dat je de btw moet voorschieten. Er is echter een uitzondering. Heb je van de Belastingdienst een vergunning artikel 23 gekregen? Dan geef je de btw bij invoer aan in je btw-aangifte en hoef je deze niet voor te schieten. Dit noemen we dan ‘verlegging van de btw’.

Of: maak het jezelf makkelijk en boek jouw zending bij Import4You: wij transporteren jouw zending en zorgen ervoor dat de invoeraangifte bij de douane soepel verloopt. Wij sturen de factuur met de te betalen invoerrechten en BTW pas na levering van jouw producten. Zo zie je in één overzicht wat je moet betalen en helpen wij een handje mee met je cashflow!

Btw bij invoer terugvragen: hier moet je aan denken

Is het geen optie voor je om de invoer-btw voor te schieten? Vraag dan schriftelijk een artikel 23-vergunning aan bij de Belastingdienst. Deze aanvraagt duurt ongeveer 6 weken.

Wil je import belasting terugvragen? Dan is het belangrijk om het papierwerk op orde te hebben. Het gaat om je eigen administratie, maar ook om de invoerdocumenten voor de goederen die je importeert. Op die laatste is bijvoorbeeld het vermelden van het juiste EORI-nummer van belang. Met een ervaren douane-expediteur als Import4You ben je ervan verzekerd dat jouw zending met de juiste informatie op de papieren naar de douane gaat.


Hoe weet ik wat mijn btw-nummer is?

Zodra je een onderneming start en je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. Je btw-nummer heb je nodig als je btw bij invoer terug gaat vragen. Je vindt het door in te loggen bij Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Laat het over aan Import4You!

Ben je bang om fouten te maken bij het berekenen van de btw bij invoer of heb je geen tijd om het af te handelen? Import4You kan het hele proces rondom de douane voor je regelen. Zo hoef jij je niet bezig te houden met invoerrechten, btw-identificatienummers en inklaringskosten, maar hou je tijd over om te doen waar jij goed in bent: het laten groeien van je onderneming. Stuur ons een bericht via de chat rechtsonderin, via e-mail of dit formulier en we nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom kiezen voor Import4You?

Check icon

Scherpste tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Check icon

Vaste maandelijkse prijzen

Je ontvangt aan het begin van de maand de vaste tarieven in jouw inbox. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Check icon

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten en afvluchten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

Check icon

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Check icon

Mogelijkheid tot bulkopslag in ons warehouse

Laat je je nieuwe voorraad overkomen via zeetransport? Dan kan jij goedkoop gebruik maken van ons warenhuis.

Check icon

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Verder Lezen