FCA Incoterms

Ga je goederen importeren of exporteren, dan maak je heldere afspraken met de andere partij. Je spreekt bijvoorbeeld af dat het transport plaatsvindt onder FCA Incoterms. De International Chamber of Commerce heeft elf verschillende Incoterms gecreëerd om duidelijkheid te scheppen over de verantwoordelijkheden van verkoper en koper. Waar staat FCA voor en wat spreek je af als je kiest voor FCA Incoterm?

FCA Incoterm: wat is de betekenis?

FCA (Free Carrier) is een veelgebruikte Incoterm in de internationale handel. De Nederlandse vertaling luidt ‘Vrachtvrij tot vervoerder’. De FCA Incoterm kan gebruikt worden voor alle vormen van transport, van luchtvracht tot zeevracht. Bij Free Carrier Incoterms is de verkoper verantwoordelijk voor het laden van de goederen op het door de koper aangewezen voertuig. Zodra de goederen zijn geladen, gaan het risico en de kosten van het transport over naar de koper.

Er zijn twee varianten van de Incoterms FCA: FCA-A en FCA-B. Het verschil zit ‘m in de plaats van levering en de daarmee gepaard gaande overdracht van kosten en risico.

Bij FCA-A is dit de bedrijfsruimte of het terrein van de verkoper. De FCA-A Incoterm wordt vaak gebruikt voor een Full Container Load (FCL). Bij FCA-B is het een externe locatie, zoals een vertrekhaven of groupageloods. De Incoterms FCA kiest men bijvoorbeeld als er sprake is van een Less than Container Load (LCL) en goederen geconsolideerd moeten worden voordat ze op verder transport gaan. Goed om te weten: ondanks dat het niet verplicht is om een goederentransportverzekering af te sluiten, raden wij dit altijd aan. Als expediteur zijn wij nooit verantwoordelijk voor wat er gebeurt met de zending.

Import4You incoterms FCA EXW FOB free on board 2020 leveringscondities verschil free carrier ex works levering prijs versus transport betekenis regels incoterm leveringsvoorwaarden

Verschil FCA en EXW

Het verschil tussen FCA en EXW is duidelijk. Spreek je Incoterms FCA af, dan heeft de verkopende partij iets meer verantwoordelijkheid dan bij Ex Works (EXW).

  • Bij EXW hoeft de verkoper de goederen alleen maar klaar te zetten op de afgesproken plaats (bedrijfsruimte, opslag of werkplaats) en niet te laden.
  • Bij FCA Incoterms moeten de goederen wel op het voertuig van de koper geladen worden en pas daarna gaan de kosten en risico’s over van verkoper op koper.
  • Als je gebruikmaakt van Import4You voor het boeken van je zending, heb je de optie om zelf te kiezen tussen FCA of Ex works. Bij ons hoef je geen FOB kosten per CBM te betalen, slechts een klein bedrag per totale zending. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten van jouw zending en dus ook in de kostprijs van jouw product! Kies daarom altijd voor EXW of FCA, en wij regelen voor jou de rest.

Je ziet meteen jouw persoonlijke prijs in de zeevracht calculator hieronder.

Van

triangle

Voor zendingen vanuit andere havens, kan je contact met ons opnemen door te mailen naar seafreight@import4you.nl

Naar

Incoterm

Aantal HS codes

Totaal aantal dozen

Dimensies van een doos

Lengte

cm

Breedte

cm

Hoogte

cm

CBM

Sea freight illustration

Zeevracht

Van

Shanghai

Chinese flag

Naar

Nederland

flag

Vracht

Incoterm

EXW

Aantal HS codes

0

Totaal aantal dozen

0

Afmetingen

0 x 0 x 0 cm

CBM

0.00

Kosten

BL tarief

€ 40,00

Prijs per CBM

€ 195,00

Zeevrachtkosten

€ 195,00

Uitleverkosten

€ 73,00

Inklaringskosten

€ 30,00

Totaal

€ 338,00

triangle

Let op! De eventuele invoerrechten en BTW bij invoer zitten niet inbegrepen in de calculator. Deze kosten zullen wij uiteindelijk 1:1 doorbelasten vanuit de douane, en zullen hierbij per zending €6,95 aan administratiekosten in rekening brengen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

Import4You regelt het voor je!

Heb je behoefte aan een betrouwbare en ervaren expediteur die jou volledig ontzorgt op het gebied van transport? Maak kennis met Import4You! Wij regelen alles voor je, van groupage tot de douaneformaliteiten. Nieuwsgierig naar wat wij voor je kunnen betekenen? Stel je vragen via onze live chat, gebruik ons contactformulier, of stuur een e-mail. Wil je meteen aan de slag? Ontdek ons intuïtieve online platform waar je meteen jouw eerste zending kunt boeken.

Waarom kiezen voor ons?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Verder lezen