DDP

DDP is een van de elf Incoterms die de International Chamber of Commerce (ICC) heeft opgesteld. Bij een DDP levering heeft de verkoper aanzienlijke verantwoordelijkheden, terwijl de koper minimale verplichtingen heeft. De DDP Incoterm mag gebruikt worden bij alle vormen van transport, waaronder zeevracht en luchtvracht. Enige kennis van de DDP betekenis is handig als je je begeeft in de wereld van import en export. We leggen je graag uit wat DDP betekent, hoe DDP leveringsvoorwaarden eruitzien en waar je op moet letten.

DDP: de betekenis

Wat is DDP? De DDP Incoterm staat voor Delivered Duty Paid. In het Nederlands zeggen we ook wel ‘Geleverd Rechten Betaald’. Er wordt ook vaak gesproken over “delivery duty paid”, maar dit betekent dus precies hetzelfde en staat voor DDP.

Wat zijn de voorwaarden van een DDP levering?

Wil je DDP Incoterms afspreken? Zoals gezegd liggen er bij DDP Incoterms meer verplichtingen bij de verkoper en minder bij de koper dan bij andere Incoterms. De verkoper draagt de verantwoordelijkheid voor het bezorgen van de goederen op de afgesproken locatie (niet gelost) en neemt alle kosten op zich om de goederen naar deze bestemming te vervoeren. Dat is inclusief alle bijkomende kosten, zoals invoerrechten en belastingen. Tot de afgesproken locatie is ook het risico van verlies van of schade aan de goederen voor de verkoper.


Het is daarom belangrijk om in de DDP leveringsvoorwaarden de ‘overeengekomen plaats van bestemming’ (Engels: named place of destination) duidelijk te benoemen, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Goed om te weten: bij DDP Incoterms is zowel de verkoper als koper niet verplicht om een transportverzekering af te sluiten. Wij raden altijd aan om een internationale transportverzekering af te sluiten, omdat jij als importeur de eindverantwoordelijkheid over de zending draagt.

De Incoterm DDP lijkt erg op de DAP Incoterm (Delivered At Place). In het artikel DAP vs DDP leggen we het verschil aan je uit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

Samenwerken met Import4You

Vind je het lastig om te onderhandelen over Incoterms of zie je er tegenop om groupage te regelen via een Chinese forwarder? Import4You helpt je graag uit de brand! Wij zijn de betrouwbare en zeer ervaren expediteur die je bijstaat tijdens al jouw import- en exportavonturen. Import4You biedt verschillende diensten aan, van consolidatie van goederen in het land van verzending tot het afhandelen van de douaneformaliteiten. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van ons warehouse voor gunstige tarieven.

Ben je benieuwd wat Import4You voor jouw bedrijf kan betekenen? Bereken direct de kosten voor jouw luchtvracht of zeevracht zending in onze handige calculator. Of gebruik de live chat om je vragen te stellen of neem contact met ons op via dit formulier of een e-mail. Wil je al meteen jouw eerste zending boeken? Ontdek ons gebruiksvriendelijke online platform waar je al jouw transportzaken met een klik van je muis regelt.

Waarom kiezen voor ons?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Verder lezen