CIF Incoterm

Ga je goederen importeren of exporteren, dan krijg je te maken met Incoterms. Kort gezegd is een Incoterm een set afspraken die gemaakt wordt tussen verkoper en koper. Het gaat om rechten en verplichtingen tijdens het transport van goederen, bijvoorbeeld per luchtvracht of zeevracht. Wie is op welk moment tijdens het transport verantwoordelijk voor de goederen? Een voorbeeld van zo’n vaststaande set afspraken, opgesteld door de International Chamber of Commerce (ICC), is de CIF Incoterm.

CIF: de betekenis

Voor het gemak worden Incoterms vaak afgekort. Voor CIF is de betekenis ‘Cost Insurance and Freight Incoterms’ van toepassing. Goed om te weten: een CIF Incoterm wordt alleen gebruikt bij vervoer over water, bijvoorbeeld zeevracht of transport over binnenwateren. Bij Cost Insurance and Freight Incoterms draagt de verkoper het risico van verlies of schade aan de goederen totdat deze de scheepsreling passeren in de afgesproken haven van bestemming. De verkoper is ook verplicht om de goederen tijdens het transport te verzekeren. Let op: dit mag een verzekering met minimale dekking zijn. Maak hier duidelijke afspraken over en onderhandel indien gewenst over een verzekering met een uitgebreidere dekking. CIF is een Incoterm die vaak wordt toegepast, omdat de risico’s vrijwel gelijk verdeeld zijn over verkoper en koper.


Incoterms CIP versus CIF: de verschillen

Het scheelt maar één letter, maar toch verschilt de Incoterm CIF op een aantal vlakken van de CIP Incoterm. De Incoterm CIF is bijvoorbeeld alleen van toepassing op vervoer over water, terwijl bij CIP alle vormen van vervoer toegestaan zijn. CIP staat voor ‘Carriage and Insurance Paid To’. De verkoper betaalt voor het transport van de goederen (inclusief laden op het schip) en de vrachtverzekering naar de afgesproken bestemming, zoals een haven. Een CIF Incoterm kan gebruikt worden voor het importeren van goederen in containers (FCL en LCL), terwijl dit bij CIP niet gebruikelijk is. Hier gaat het meestal om stukgoed.

Waar CIF meer op lijkt is de incoterm CFR: het enige verschil is dat bij CIF de verkoper ook verplicht is om de verzekering te regelen en te betalen voor de koper.Werk samen met expediteur Import4You

Ben je net begonnen in de wereld van import en export of heb je geen tijd om je te verdiepen in Incoterms en de ins en outs van CIF transport? Dan raden we je aan om samen te gaan werken met een ervaren en betrouwbare expediteur als Import4You. Wij bieden allerlei diensten aan rondom transport, zoals groupage en douane-afhandeling. Informeer naar de mogelijkheden via onze live chat, stuur ons een e-mail of vul het contactformulier in. Ook kun je meteen je eerstvolgende zending boeken via ons praktische online platform. We kijken uit naar onze samenwerking!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

Waarom kiezen voor Import4You?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Probeer ons geautomatiseerde platform

Bereken direct jouw lucht- of zeevracht kosten

Verder lezen