FOB: Free On Board

FOB Incoterms kom je tegen als je goederen laat verschepen. Incoterms zijn wereldwijd geldende afspraken tussen verkoper en koper die de International Chamber of Commerce (ICC) heeft opgesteld. Met FOB Incoterms is voor beide partijen duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens welk gedeelte van het transport.

FOB: de betekenis en voorwaarden

Wat is FOB? FOB staat voor Free on Board, oftewel ‘vrachtvrij aan boord’. Men gebruikt ook wel ‘Freight on Board’ als FOB betekenis. Spreek je de Incoterm Free on Board af, dan is de verkoper verantwoordelijk voor de transportkosten en draagt hij het risico tot de goederen aan boord van het schip zijn in de overeengekomen verschepingshaven (named port of shipment). Daarna is de koper verantwoordelijk. De verkopende partij regelt ook de douaneformaliteiten rondom de uitvoer en draagt deze kosten. De koper doet dit voor de invoer in het land van bestemming. Er is geen verplichte transportverzekering. FOB Incoterms zijn alleen van toepassing op vervoer over water, zoals zeevracht vanuit China. Voor luchtvracht gebruik je andere Incoterms.

Bij Import4You betaal je geen FOB kosten. Dit scheelt aanzienlijk in kosten wanneer jij meerdere CBM's laat verschepen. Wanneer jij een zeevracht zending boekt op ons online platform, dien je zelf aan te geven van welke incoterm jij gebruik maakt. Kies voor Ex Works of FCA en wij regelen de rest voor je!

Bereken jouw persoonlijke prijs in de calculator hieronder!

Of

Van

triangle

Voor zendingen vanuit andere havens, kan je contact met ons opnemen door te mailen naar seafreight@import4you.nl

Naar

Incoterm

Aantal HS codes

Totaal aantal dozen

Dimensies van een doos

Lengte

cm

Breedte

cm

Hoogte

cm

CBM

Sea freight illustration

Zeevracht

Van

Shanghai

Chinese flag

Naar

Nederland

flag

Vracht

Incoterm

EXW

Aantal HS codes

0

Totaal aantal dozen

0

Afmetingen

0 x 0 x 0 cm

CBM

0.00

Kosten

BL tarief

€ 40,00

Prijs per CBM

€ 195,00

Zeevrachtkosten

€ 195,00

Uitleverkosten

€ 73,00

Inklaringskosten

€ 30,00

Totaal

€ 338,00

triangle

Let op! De eventuele invoerrechten en BTW bij invoer zitten niet inbegrepen in de calculator. Deze kosten zullen wij uiteindelijk 1:1 doorbelasten vanuit de douane, en zullen hierbij per zending €6,95 aan administratiekosten in rekening brengen.

FOB vs CIF: wat is het verschil?

CIF versus FOB: welke Incoterm moet je kiezen? CIF staat voor Cost, Insurance and Freight. De verkoper of fabriek betaalt de transportkosten tot op de kade van de bestemmingshaven (named port of destination). Maar let op: het risico op schade of verlies gaat over van verkoper op koper zodra de goederen aan boord van het schip zijn geladen in de verschepingshaven. De verkopende partij sluit wel een verzekering af voor de goederen die (gedeeltelijk) de risico’s dekt tussen verschepingshaven en bestemmingshaven. Kort gezegd, de CIF Incoterm brengt meer kosten met zich mee voor de verkoper dan Freight on Board Incoterms.

Verschil tussen FOB en DDP

Laten we ook even kijken naar DDP vs FOB. DDP staat voor Delivery Duty Paid en het is een Incoterm die van toepassing is op alle vormen van transport. Maar dat is niet het enige verschil tussen FOB en DDP. Bij DDP heeft de verkopende partij namelijk meer verantwoordelijkheden dan bij FOB Incoterms. Niet alleen betaalt de verkoper de transportkosten tot de overeengekomen plaats van bestemming, hij draagt ook de risico’s tot dat punt. Bovendien regelt de verkoper de douaneformaliteiten rondom uitvoer én invoer van de goederen en betaalt hij de bijbehorende kosten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

Import4You: betrouwbare expediteur met jarenlange ervaring

Heb je geen tijd om je te verdiepen in Incoterms, omdat je jouw kostbare uren liever steekt in het laten groeien van je bedrijf? Ervaren expediteur Import4You maakt dit mogelijk. Wij bieden diverse diensten aan tegen scherpe tarieven en ons uitgebreide netwerk en al onze kennis krijg je er gratis bij! Groupage is voor ons bijvoorbeeld business as usual en het reilen en zeilen bij de douane kent voor ons geen geheimen.

Nieuwsgierig? Bereken de kosten van jouw luchtvracht of zeevracht zending in onze calculator hieronder. Of gebruik de live chat om je vragen te stellen of vul het contactformulier in. Kun je niet wachten om je eerste zending te boeken? Dat kan 24/7 op ons handige platform. Wij maken importeren leuker én makkelijker!

Waarom kiezen voor ons?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geen FOB kosten

Slechts 1 laag administratief bedrag per zending. Spreek EXW of FCA af met jouw leverancier en bespaar aanzienlijk op jouw zeevracht kosten.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Verder lezen