FAS Incoterm: Free Alongside Ship

Laat je goederen verschepen, dan kun je te maken krijgen met de Incoterm FAS. Incoterms zijn sets afspraken tussen verkoper en koper die opgesteld zijn door de International Chamber of Commerce (ICC). Deze afspraken zijn wereldwijd gelijk en maken duidelijk wie verantwoordelijk is voor de transportkosten en verzekering en wie aansprakelijk is bij verlies of schade.

Wat betekent de afkorting FAS?

FAS is een afkorting die staat voor Free Alongside Ship. In het Nederlands zeggen we ‘Vrachtvrij langszij schip’. De naam zegt het al, FAS Free Alongside Ship spreek je alleen af voor goederen die over water vervoerd worden, bijvoorbeeld als zeevracht vanuit China. Voor luchtvracht zijn andere Incoterms van toepassing. De FAS Incoterm gebruikt men voor stuk- en bulkgoederen, maar niet voor goederen in containers, omdat deze niet geïnspecteerd kunnen worden door de koper op het moment van levering. Voor goederen in containers kun je het beste gebruik maken van FCA.


De regels van FAS bij de Incoterms van 2020

Wil je de FAS Incoterm gebruiken voor je zending? Een belangrijk begrip bij de FAS Incoterm is ‘named port of shipment’ (Nederlands: overeengekomen verschepingshaven).

  • De koper spreekt met de verkoper af naar welke haven de goederen vervoerd worden. De verkoper levert de goederen naast het door de koper aangewezen schip in de afgesproken verschepingshaven.
  • Vanaf het moment van levering zijn de transportkosten (incl. Terminal Handling Charges) voor rekening van de koper. Dit geldt ook voor het risico van schade of verlies van de goederen tijdens het transport.
  • De verkoper regelt wel de douaneformaliteiten rondom de export van de goederen en betaalt de kosten. De koper doet dit bij invoer in het land van bestemming.

FAS vs FOB: wat is het verschil?

Bij FOB (Free on Board) draagt de verkopende partij net iets langer de kosten en verantwoordelijkheden. Bij FAS levert de verkoper de goederen langs het schip, maar bij FOB moeten de goederen worden geladen op het schip. Zodra de goederen op het schip zijn gaan de kosten en risico’s over van verkoper op koper.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang onze vaste maandelijkse tarieven direct in jouw inbox en mis nooit meer het belangrijkste nieuws.

Laat het over aan Import4You!

Zoek je een ervaren, betrouwbare expediteur die alles rondom transport van je over kan nemen? Zoek niet verder! Het jonge en dynamische bedrijf Import4You heeft alle kennis in huis én beschikt over de juiste contacten. Hierdoor kunnen we jou scherpere tarieven aanbieden dan iedere andere expediteur. Bekijk onze vaste maandelijkse tarieven direct in de handige calculator hieronder.

Heb je vragen over onze diensten? Stel ze direct in onze live chat, stuur een mailtje of gebruik het online formulier. Ga je liever meteen aan de slag? Op ons handige platform boek je binnen no time je eerste zending. Ontdek vandaag nog alle voordelen van samenwerken met Import4You!

Calculator

Of

Van

triangle

Voor zendingen vanuit andere havens, kan je contact met ons opnemen door te mailen naar seafreight@import4you.nl

Naar

Incoterm

Aantal HS codes

Totaal aantal dozen

Dimensies van een doos

Lengte

cm

Breedte

cm

Hoogte

cm

CBM

Sea freight illustration

Zeevracht

Van

Shanghai

Chinese flag

Naar

Nederland

flag

Vracht

Incoterm

EXW

Aantal HS codes

0

Totaal aantal dozen

0

Afmetingen

0 x 0 x 0 cm

CBM

0.00

Kosten

BL tarief

€ 40,00

Prijs per CBM

€ 195,00

Zeevrachtkosten

€ 195,00

Uitleverkosten

€ 73,00

Inklaringskosten

€ 30,00

Totaal

€ 338,00

triangle

Let op! De eventuele invoerrechten en BTW bij invoer zitten niet inbegrepen in de calculator. Deze kosten zullen wij uiteindelijk 1:1 doorbelasten vanuit de douane, en zullen hierbij per zending €6,95 aan administratiekosten in rekening brengen.

Waarom kiezen voor ons?

Snelle levertijden

Wij hebben meerdere afvaarten per week, waardoor we altijd snelle levertijden kunnen garanderen.

De scherpste prijzen en vaste maandelijkse tarieven

Wegens onze 15 jaar ervaring in het vak hebben wij de beste netwerken en contracten en kunnen wij altijd goede prijzen garanderen.

Geautomatiseerd platform

Geen gedoe met prijzen opvragen bij (Aziatische) leveranciers, bereken snel jouw kosten in onze handige calculator.

Facturatie op het moment van levering

Wij factureren pas bij levering. Zo blijft het geld wat langer in jouw onderneming en helpen we je een handje met je cashflow.

Jong en dynamisch bedrijf

Wij zijn zelf een jong bedrijf dat klanten tot dienst is van jong tot oud. Geen saaie grijze pakken bij ons op kantoor.

Zowel LCL als FCL wereldwijd mogelijk

Boek jouw LCL zending uit China eenvoudig zelf via ons platform. Neem contact op voor een LCL zending vanuit een ander land of voor een FCL zending.

Verder lezen